Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora ile Çalışma Devlet Komitesi’nin desteği ve Almanya Azerbaycanlıları İttifakı’nın organizasyonuyla düzenlenen forumun ana teması “Akıllı Şehir Teknolojileri ve Süreçleri” oldu.
Foruma Azerbaycanlı mühendisler ve mimarların yanı sıra Avrupa’nın farklı ülkelerinde görev yapan yabancı uzmanlar, bilim insanları ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.
Etkinliğin temel amacı, modern şehirleşme alanındaki yenilikçi yaklaşımların ele alınması, uluslararası deneyimlerin paylaşılması ve yurt dışında yaşayan Azerbaycanlı uzmanlar arasındaki iş birliğinin geliştirilmesiydi.
Açılış töreni, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Almanya Federal Cumhuriyeti milli marşlarının okunması ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü uğruna hayatını kaybeden şehitlerin anılmasıyla başladı.
Almanya Azerbaycanlıları İttifakı Yönetim Kurulu Başkanı Altay Rüstemli, daha önce düzenlenen forumların sonuçları hakkında bilgi vererek geleceğe yönelik değerlendirmelerde bulundu. Almanya’daki Ruhr Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elhan Sadıkzade ise Avrupa’da Yaşayan Azerbaycanlı Mühendisler Forumlarının bugüne kadar elde ettiği başarıları özetleyen bir sunum gerçekleştirdi.
Diaspora ile Çalışma Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov konuşmasında, yurt dışında faaliyet gösteren ve aynı meslek alanını temsil eden uzmanların bir araya geldiği forumların artık gelenek hâline geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Elde edilen başarılar, bu tür forumların bilgi ve deneyim paylaşımı açısından benzersiz ve sürdürülebilir fırsatlar sunduğunu göstermektedir.”
Muradov ayrıca komitenin stratejik projeleri hakkında bilgi vererek, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta olmak üzere dünya genelindeki Azerbaycanlıların faaliyetlerinin devlet tarafından yakından takip edildiğini ve desteklendiğini vurguladı.

Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülçöhra Memmedova ise forumların yalnızca bir tartışma platformu olmadığını, aynı zamanda yeni fikirlerin, bilimsel keşiflerin ve yaratıcı düşüncelerin ortaya çıktığı dinamik bir ortam sunduğunu ifade etti.
Fikri Mülkiyet Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Sanan Tapdıkov ve Azerbaycan’ın Almanya Büyükelçiliği Müsteşarı Ruhlan Nabiyev de yaptıkları konuşmalarda, forumun Azerbaycanlı ve yabancı mühendisler arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirttiler.
11 Avrupa ülkesinden ve Almanya’nın 40’tan fazla şehrinden yüzlerce uzmanın katıldığı forumda, mühendislik biliminin gelişim tarihini ve önceki forumların başarılarını anlatan bir video gösterimi yapıldı.
Etkinlik kapsamında Azerbaycan’ın şehircilik ve mimarlık alanında gerçekleştirdiği projeler tanıtıldı. Özellikle işgalden kurtarılan bölgelerde hayata geçirilen “Akıllı Şehir” ve “Akıllı Köy” projeleri hakkında ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.
Katılımcılar; dijital dönüşüm, sürdürülebilir kentsel kalkınma, şehir yönetiminde yapay zekâ uygulamaları, enerji verimliliği, akıllı ulaşım sistemleri ve çevre çözümleri gibi güncel konularda görüş alışverişinde bulundu. Ayrıca bu alanlardaki kısa ve uzun vadeli hedefler değerlendirildi.
Forum sırasında, dünyanın en etkili bilim insanlarının yüzde 2’lik diliminde yer alan Ruhr Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elhan Richard Sadık-Zade’ye Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Madalyası takdim edildi.
Almanya Azerbaycanlıları İttifakı Yönetim Kurulu Üyesi ve Stuttgart Azerbaycan Evi Başkanı Günay Mirzayeva’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen forum; paneller, sunumlar ve networking toplantılarıyla devam etti. Panellerde “Şehirleşmede Akıllı Şehirler ve Avrupa Deneyimi” ile “Geleceğin Şehirleri, İnşaat, Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik” başlıkları ele alındı.
Forum alanında ayrıca Azerbaycan’daki Alman mimari eserlerini konu alan bir fotoğraf sergisi düzenlendi. Sergi, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.
Etkinlik kapsamında Almanya’daki Brandenburg Teknik Üniversitesi ile Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi arasında bilimsel araştırmalar alanında iş birliğini öngören bir Mutabakat Zaptı da imzalandı.
Daha önce 22 Haziran 2024 tarihinde Berlin’de Avrupa’da Yaşayan Azerbaycanlı Mühendisler Forumu’nun ilki, 1 Kasım 2025 tarihinde ise Köln’de ikinci forum düzenlenmişti. Hamburg’da gerçekleştirilen üçüncü forum da Avrupa’daki Azerbaycanlı mühendislerin bilgi paylaşımı, iş birliği ve ortak projeler geliştirmesi açısından önemli bir platform olarak değerlendirildi.


