Farsça Bezram, yani Bayram.! sevinç, kutlama ve eğlence günü demek. Topluca kutlanan ve manevi önem taşıyan bu özel güne Bayram diyoruz. 

Tüm inançlarda Bayramlar kutsaldır, dini ve milli açıdan çok özel günlerdir..

İslamiyette bayramlar ödül olarak verilmiştir müslümanlara, mükafat olarak sunulmuştur. Bu bayramlardan biri de Ramazan Bayramıdır.!

İslamiyetin doğuşuyla birlikte müslümanlar hicretin 2.yılından itibaren kendilerine farz kılınan bir aylık orucun bitiminde üç günlük bayram olarak kutlamışlar Ramazan bayramını. O günden bu güne de kutlanıyor Ramazan bayramı. Zaten bu yüzden de adı Ramazan bayramıdır.! 

Peki neden Ramazan bayramına şeker bayramı da deniliyor.?

Amaç Ramazan bayramını şeker bayramı olarak insanlar alıştırıp Ramazan bayramını amacından uzaklaştırmak. 

Kimisi şeker ikramının çok olduğu için şeker bayramı olduğunu iddia ediyor. Bu yanlış bir düşünce. O zaman kurban bayramında et ikram edildiği için ona da et bayramı mı dememiz gerekiyor.?

Farklı bir ifadeye göre de Ramazan bayramı eskiden şükür bayramı olarak ta bilinirdi. Zamanla şükür şekere dönüştü.! 

Her ne olursa olsun tutulan ramazan ayı orucundan sonraki bayram Ramazan bayramıdır ve bu böyle telafuz edilmelidir. Doğru olan da budur.! 

Ramazan bayramı müslümanlara bir ay boyunca tuttukları oruca karşılık verilen bir lütuf, bir ödüldür.!

Bu vesile ile de herkesin Ramazan bayramını en içten dileklerimle kutlar, tutulan oruçların, yapılan ibadetlerin Allah katında kabul görmesini dilerim. 

Rabbim her daim hayırlı ve huzurlu bayramlar nasip etsin. Sevgilerimle…

Savaş Bal