Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede, Elazığ’ın Aksaray Mahallesi’nde bulunan Çimento Fabrikası’nın şehrin havasını kirlettiği gibi halk sağlığı ve doğanın üzerinde olumsuzluklar yarattığını işaret etti.
 
Elazığ basınında çıkan haberlere ve bölge halkının tepkilerine rağmen Çimento Fabrikası’nın yıllardır üretimine devam ettiğinin altını çizen Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:
 
‘’Beton santrallerinde üretim sırasında kullanılan alternatif yakıtlar sonucu açığa çıkan gaz ve tozlar tesis çevresinde yaşayan insanların sağlığını ciddi şekilde etkilemekte ve ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir. Ayrıca bu baca tozları ve gazlar; bitki örtüsünün hastalanmasına, toprağın verimsizleşmesine ve bölgedeki içme ve tarımsal suyu kirletmektedir.
Seçim bölgem Elazığ il merkezinde bulunan çimento fabrikası da şehrin havasını kirletmekte ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Fabrikadan çıkan zehirli toz, çevredeki yerleşim alanları ve yeşil alanların üzerine yağmaktadır. Yerel basında çıkan tüm haberlere ve bölge halkının tepkilerine rağmen çimento fabrikası yıllardır şehir merkezinde üretimine devam etmektedir. Doğaya zarar veren ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bu fabrika ile ilgili olarak bugüne kadar bir çözüm bulunamamıştır. Yerini değiştirmeyi bırakın, hava kirliliğine mani olunamamakta ve başta Aksaray, Kızılay Mahalleleri olmak üzere fabrika tüm ilin havasını kirletmektedir. Beton santralinin insan sağlığını olumsuz yönde etkilenmesinin yanı sıra ağır tonajlı yoğun araç trafiği, yolların sürekli olarak bozulmasına sebep olmaktadır. Bu durum da trafikte aksamalar yaşanmasına ve vatandaşlarımızın araçlarında maddi hasarlar oluşmasına sebep olmaktadır.’’
 

MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL 7 SORUYA CEVAP İSTEDİ!

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, şu soruları yöneltti:
 
1. Elazığ il merkezinde bulunan beton santralinin havayı kirlettiği ve bitki örtüsüne zarar verdiğine dair Bakanlığınıza iletilen şikâyet/şikâyetler var mıdır?
 
2. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerince bölgede ne sıklıkla incelemeler yapılmaktadır? Bölgede kirlilik ölçümleri ne sıklıkla yapılmaktadır? Ve bu denetimlerde bölgeden su, toprak vb. numuneler alınmış mıdır?
 
3. Bölgede en son denetim ne zaman yapılmıştır? Denetim sonuçları nelerdir?
 
4. Beton santralinin bulunduğu bölgede yaşayan vatandaşlarda yoğun olarak ne gibi hastalıklar görülmektedir?
 
5. Beton Santrali için gerekli olan su kaynağı nereden karşılanmaktadır? Eğer su kaynağı olarak yer altı su kaynakları kullanılıyorsa gerekli sondaj izinleri alınmış mıdır?
 
6. Hazır Beton Santralinde çökertme havuzu var mıdır? Var ise mevzuatlara uygun mudur? Çökertme sonrası biriken suyun drenajı nereye ve nasıl yapılmaktadır?
 
7. Beton santralinin şehir dışına taşınması ile ilgili Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?