Sofraların, yemeklerin olmazsa olmazı hayvansal ürünler.!

Bunların en başında süt, süt ürünleri, yumurta ve bal gelir. 

Aslında daha bir çok hayvandan elde edilen ürünler var gıda ve sağlık sektöründe kullanılan ama en bilindiklerinden örnek vererek konumuza girelim.

Süt, A.B,E,D gurubu vitaminler, kalsiyum, fosfor, B9, B12, riboflavin, protein kısaca C vitamini hariç neredeyse tüm vitaminler mevcut. 

Her evde kolayca bulunan bir besin kaynağı olan yumarta, ufak hacmi içerisinde A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum ve folat içerir. 

Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.

Tamam fazla uzatmaya gerek yok buraya kadarını hepimiz biliyoruz fakat bir çoğumuzun bilmediği bir gerçek var.!

Bakış açımızı biraz değiştirerek konuya girelim.!

Örneğin bir arı 6 haftalık ömründe sadece bir çay kaşığı kadar bal üretir. Bir kilo bal yapmak için arı kolonisi 14 milyon çiçeğe konar. Bir kilo bal için 3 kilo nektar toplaması gerekir. Kovandaki hiyerarşiyiden bahsetmiyorum bile…

Peki hayvanlar bunları neden yaparlar hiç düşündünüz mü?

İnsanoğlu için olduğunu zannediyorsan değil tabi ki.!

Hayvanlar nesillerini devam ettirmek, yavrularını beslemek ve bu arada da kendi beslenmeleri için üretirler bu ürünleri.!

Tabi ki Allah doğadaki her şeyde olduğu gibi hayvanları da insanların faydasına sunmuştur fakat nesillerini devam ettirebilmek ve kışın karınlarını doyurmak için ürettikleri ürünleri yememiz için değil.!

Mesela kanatlı ve sürüngenler üremek için yılın belli zamanlarında yumurta yaparlar. Buna yumurtasını tatlı böreklerde hemen hemen tüm yemeklerde kullandığımız tavuklar da dahil. Memeliler de yine yılın belli zamanlarında (eğer gebe ise) süt üretirler yavrularını besleyip büyütebilmeleri için. Hiçbirisi bizim için değil.!

Onların asıl görevi ise insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi adına doğa döngüsüne, dengesine katkı sağlamak.!

Hayvanların ürettiği ürünlerde ise insanoğluna kılınan hak sadece %20’dir.! Gerisi hayvanın kendisinindir. 

İnsanoğlu ise bu ürünlerin tamamını alır onlara da suni yiyecekler vererek bir nevi kandırır. Çiftliklerde ve üretim merkezlerinde bu böyledir. En azından hayvanlar kandırılsa bile en azından yiyecekleri ve çoğalmaları sağlanır fakat;

Özellikle doğada ağaç kovuklarında veya herhangi bir yerde doğal arı peteğine ya da yumurtaya rastlayanınız olursa sakın almayın.! Örneklerini sosyal medya videolarında sıkça görüyoruz.!

Yuvayı ve o arı kolonisini dağıtmış, hepsinin hayatına son vermiş, bir kış boyunca yavrulamalarına ve beslenmelerine engel ve sebep olmuş olursunuz. 

Unutmayalım ki yediğiniz tüm meyve ve sebzelerin oluşumu ve döllenmesini arılar sağlar. 

Doğadaki bütün canlılar eko dengenin sağlanması için görevlendirilmişlerdir.! Onlar görevlerini layıkıyla yapıyorlar. 

Maalesef hayvanlar yapan, insanoğlu yıkan konumunda. 

Yaşam için onların bize değil, bizim onlara ihtiyacımız olduğu gerçeğini unutmayalım.!

Sevgilerimle..

Savaş Bal