Bilindiği gibi bu yıl Anadolu’nun bir çok bölgesi ziyadesiyle yağış gördü. Bunun adı tatbiki rahmet, bolluk ve bereket. 

Barajlar doldu, dereler taştı, kuruyan çeşmeler çağladı, göletler oluştu, kaynak sular çoğaldı, dağ taş ot toprak suya doydu. 

Kurdun, kuşun, otlaktaki kuzunun rızkı bu yağışlarla birlikte doğaya serpilmiş oldu. İşte bunun adı bereket.! 

Su toprağa, toprak üstünde yaşayan bütün canlılara hayat verirken bitkiler çoğalmaya,  yeşermeye, ve dahi büyüyerek doğada devasa bir bitki ormanı oluşturmaya başladı. Kimi canlılara yiyecek, kimilerine ise barınak olan bu bitkiler yağışların bitmesiyle birlikte sararmaya, kurumaya ve palaklaşmaya başladı. 

Buraya kadar her şey güzel. Ekolojide olması gereken gibi dengeli. Bu dengeyi korumak da bozmak da artık insanoğlunun elinde.! 

Şimdi buraya dikkat.!

En küçük bir kıvılcım doğanın içinde barındırdığı bütün canlılarla birlikte bir anda yok olmasına sebep olabilir. Bunun yanında ağaçlar, bağlar bahçeler, arpa ve buğday ekinleri ve yerleşim alanları da büyük tehlike altında. 

Yağışlarla birlikte çoğalan kuru otlar bir yangın halinde hızla yayılarak söndürülmesi çok güç ve imkansız olan bir hale büründü. 

Bunun için lütfen dikkatli ve duyarlı olalım. Dikkat edilmesi gereken başlıca ve basit önlemleri alalım.!

-Yaya veya araçta seyir halindeyken sigara izmaritlerini kesinlikle söndüğüne emin olmadan yere atmayın,
-Şişe ve cam gibi güneşte mercek görevi gören hiç bir şeyi doğada bırakmayın, gördüğünüzü toplayın,
-Bu yaz aylarında piknik için kuru otların bulunduğu yerlerde asla ateş yakmayın,
-Kuru ot bulunmayan yerlerde ateş yakarsanız bile kıvılcımların çevreye sıçramasına dikkat edin ve ateşin tam söndüğüne emin olmadan bulunduğunuz yeri terk etmeyin, ateşin üstünü toprakla kapatın. 

Sekiz yılı aşkım süredir doğadayım ve bir çok doğa yangınına şahit oldum. Yangın sonu araziyi gezdiğimde binlerce küçüklü büyüklü hayvanların yanarak kömürleşmiş halini gördüm. İçler acısı bir durum. 

Unutmayın, en küçük bir ihmal binlerce canlının ölmesine, doğanın yapısının ve dengesinin bozulmasına, büyük emeklerle yetiştirilen bağ, bahçe, ağaç ve ekinlerin yok olmasına sebep olabilir. Lütfen dikkat.!

Haftaya buluşmak dileği ile hoş ve esen kalın…

Savaş Bal.