Keçiler ormana zarar verir mi? Evet dediğinizi duyar gibi oluyorum.! Haklısınız, çünkü bilinç altımıza bu yerleştirildi. Keçiler ormana zarar verir.! 

Kanunen de üreticilerin keçi sürülerini ormana yayması yasak.! 

Peki pahalı et yememize sebep olan bu yalanı kimler neden ortaya attı ve bu yanlıştan neden dönülmüyor.?

Şimdi dersiniz ki pahalı et yememize sebep bu mu.? Evet hem de %100 bu.!

Bin yıllardan beri Anadolu’da keçi yetiştiriciliği çok sık ve yaygındı. Türklüğün var olduğu günden beri çobanlık yapan Türkler dünyanın en kaliteli etini üretirken şu anda en kalitesiz ve en pahalı etini yiyiyor.! Ne kadar acı değil mi.?

Keçiler doğaya dayalı beslenen hayvanlardır. Doğada beslenen hayvan sağlıklı ve verimli olduğu kadar eti de sütü de bir o kadar kaliteli ve sağlıklı olur. Keçiler asla doğaya ve ormana zarar vermezler. 

Keçiler her otu yemez, seçicilerdir. Doğada en faydalı olan otu arar bulur ve yerler. Yedikleri otu sonuna kadar da yemezler, bir ağız alıp ötekine geçerler. O yüzden diğer hayvanlar gibi oldukları yerde durmaz sürekli hareket halindedir. Durgun suyu da içmezler. Akar ve temiz olan suyu tercih ederler. Bunun için anne sütüne en yakın süt keçi sütlüdür. 

Ayrıca GDO lu ve zararlı katkı maddeleri içeren fabrikasyon yemleri yemedikleri için maliyetinin düşük olmasının yanında eti, sütü, ve peyniri insan sağlığı için besinden öte şifa kaynağıdır. 

Türklerin Anadolu ırkı keçileri kapalı alanda besi yapılamaz. Buna uygun da değiller. Doğada olmaları gerekir. Merada ve ormanda.!

Hal bu şekil olunca ürettim bitti denilecek kadar azaldı. Maliyeti yüksek GDO lu yemlere mahkum edilen üreticiler tek tek besiciliği bıraktı. Küçükbaş üreticiliği neredeyse yok olmak üzere.!

Gelin biraz da keçilerin ormanlara verdiği ‘’ZARARLARDAN’’ bahsedelim..

Keçiler ormanların bir nevi bahçıvanlarıdır. Ağaç altındaki dalları budayarak ormanın aşırı sık olmasını engelleyerek nefes almasını sağlarlar. 
 
Bu sayede orman tabanı ışık ve güneş alarak bir çok bitkinin oluşmasını sağlayıp doğal olarak da daha fazla canlıya yer açmış olur. Aynı zamanda yeşillenen orman tabanı yangına sebep olacak kuru otlardan temizlemiş olur. 

Açtıkları patikalarla erozyona karşı yamaçları teraslamış olurlar ve tüm bunları işçilik masraf olmadan bedavaya yaparlar. 

Daha birçok sayabileceğimiz ‘’zararları’’!! özür dilerim sanırım yanlış söyledim; faydaları olduğu için keçilerin ormana girmeleri yasak. 

Enteresan değil mi.? 

Savaş Bal