Alman şirketlerin Türkiye’ye ilgisi sürüyor Alman şirketlerin Türkiye’ye ilgisi sürüyor

Yeşilgül, bu uygulamanın havacılık sektörünün hızına ve dinamiklerine aykırı olduğunu belirterek, "Bu tür rekabeti engelleyen kurallar, acil ve esnek hava taşımacılığı hizmetlerini ciddi şekilde aksatıyor" dedi.

Yeşilgül, hava taksi hizmetlerinin doğası gereği hızlı ve esnek çözümler sunmayı gerektirdiğini ifade ederken, Almanya gibi havacılık merkezi konumunda bulunan bir ülkenin bu denli uzun süreli başvuru zorunluluğu getirmesinin sektörde ciddi sıkıntılara yol açtığını vurguladı.

Apronjet Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül

Global Havacılığın Ruhu Esneklik ve Hızdır

Zafer Yeşilgül, Almanya’nın uygulamasını havacılık sektörünün gerçekleriyle bağdaşmayan bir yaklaşım olarak nitelendirdi. Yeşilgül "Hava taksi sektöründe hizmet verdiğiniz müşteriler genellikle son dakika talepleriyle gelir. Bir iş insanı acilen farklı bir ülkede toplantıya katılmak zorunda kalabilir veya sağlık nedenleriyle acil bir ulaşım gerekebilir. 48 saatlik başvuru şartı, bu tür taleplere hızlı yanıt verme kapasitemizi yok ediyor" şeklinde konuştu.

Yeşilgül, hava sahası izinleri ve operasyonel süreçlerin dijitalleşme ve modernizasyon adımlarıyla çok daha hızlı ve verimli hale getirilebileceğini, ancak Almanya’nın bu uygulamasının tam aksine, süreci ağırlaştıran ve sektörün hızını kesen bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye Hiçbir Avrupa Ülkesine Şart Getirmiyor

Apronjet Havacılık Başkanı Yeşilgül diğer birçok Avrupa ülkesinin hava taksi hizmetlerinde 48   saat öncesinden izin şartı uygulamasının olduğunu ancak Türkiye’nin hiçbir Avrupa ülkesine böyle şart getirmediğine dikkat çekti.  Yeşilgül, "Fransa, İtalya ve İngiltere gibi ülkeler de Türkiye’den 48 saat öncesinden izin şartı uygulamasını talep ediyorlar.  Almanya başvurunun yapıldığı günü ve ulusal tatil günlerini başvuru süreci içerisinde kabul etmiyor.  Hindistan ise Türkiye’den 72 iş saati öncesinden izin alınmasını şart koşuyor.” dedi.

"Sektörün Zarar Görmemesi İçin Uluslararası Standartlar Gerekli"

Zafer Yeşilgül,   ulusal sivil havacılık otoritesi olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne  seslenerek, sorunun  çözülmesi için ilgili ülkelerin sivil havacılık genel müdürlükleri ile görüşülmesini talep etti.  "Havacılık küresel bir sektör ve bu sektördeki kuralların, sınırlar ve ülkeler arasında uyumlu olması çok önemli. Başta Almanya olmak üzere Fransa ve İngiltere gibi ülkeler de katı uygulamalarla Türk havacılık sektöre zarar vermekten kaçınmalı ve karşılıklı mütekabiliyet esaslarına  uygun adımlar atmalı" diyen Yeşilgül, Almanya’ya uygulamalarını gözden geçirme çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi