Ruhr Veliler Birliği’nin düzenlemiş olduğu, moderatörlüğünü Yönetim Kurulu üyeleri Funda Tunçtürk ile Kezban Kızıltan’ın yaptığı etkinlikte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.
Günün anlam ve önemine uygun PowerPoint sunum, sinevizyon, şiir, anekdot, türkü ve şarkılarla acının, haksızlığın, ayrımcılığın odak noktası olan kadınlarımız anıldılar. Dernek Eş Başkanlarından Fatime Okuyucu yaptığı konuşmada sivil toplum kuruluşlarının önemine değinerek çoğunluğu kadın üyelerden oluşan Ruhr Veliler Birliği’nin; kadınlarımızın sosyoekonomik ve siyasal hayata aktif katılımlarını desteklemeyi kendilerine görev edindiklerini söyledi.
Ardından söz alan Eş Başkan Dr. Ali Sak 167 yıl önce başlayan kadınların hak ve özgürlük mücadelesinin bugün hala devam ettiğine vurgu yaptı. Ruhr Veliler Birliği olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu yolda yürümeye devam edeceklerini bildiren Sak sözlerini söyle bitirdi: “İnanıyor ve biliyoruz ki, kadınlarımızın hayata daha fazla katılmaları kadın zarafeti ile şekillenen bir sosyal hayata, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmamızın yegâne koşuludur.” Kadınlar günü vesilesiyle dernek üyelerinin canlandırdı trajikomik skeç gösterisi misafirleri mest etti.
Dernek Başkan Yardımcılarından öğretmen Ahmet Değirmenci Ahmet Muhit Dıranas’ın Fahriye Abla şiirinin esin öyküsünü komik bir anlatımla sundu. Daha sonra çok dillilik ve veli çalışmalarına yönelik projeleri nedeniyle kendisine Almanya Liyakat Nişanı verilen Prof. Dr. Yüksel Ekinci Almanya’da kadın hakları konusunda bir sunum gerçekleştirdi.
Geçmişten günümüze kadınların yaşadıklarını örneklerle anlatan Ekinci, kadınların Almanya’da hukuki eşitlik ve eşit haklar kapsamında edindikleri hakları yıllar bazında gelişimini anlattı. Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında yapılan çalışmalara örnekler veren Ekinci özellikle göçmen kökenli öğrencilerin kendilerine güvenlerinin artırılması gerektiğini söyledi.
Özellikle teknik branşlarda kadın sayısının artması için birçok teşvik olduğuna değinen Ekinci, bu teşviklere örnekler vererek dinleyicileri bilgilendirdi. Sunumunu göçmen kökenli Türk öğrencilerinin motivasyonlarını yükseltmek için velilerin daha bilinçli olmasını temenni ettiğini söyleyerek bitirdi.
Anma programının en anlamlı bölümü şüphesiz Ruhr Veliler Birliği tarafından geleneksel olarak verilen "Yılın Emekçi Kadını Ödülü" oldu.
2024 yılının ödülü Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV-NRW) Eş Başkanlarından Dr. Aysun Aydemir’e verildi. Ödüle layık görülen Dr. Aydemir yıllardır Almanya Türk Toplumu’nun eğitim, sosyal ve toplumsal uyumu için çalışmaktadır.
Anadili derslerinin yılmaz savunucusu olan Dr. Aysun Aydemir Dortmund Türk Veliler Derneği, Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu, Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı olarak bu çalışmaların bizzat başında bulunarak yönlendirmiştir. Dortmund ve özellikle de Lünen Belediyesindeki uyum sorumlusu görevi çerçevesinde yüzlerce mağdur insanın ve özellikle de kadınların gönüllerine dokunarak dertlerine deva olmuştur.
Düzenli sohpet toplantılarıyla kadınların topluma uyumu ve başarılı birer birey olarak gelişmelerini sağlamış ve bu bağlamda yol gösterici olmuştur. Göstermiş olduğu bu örnek çalışmalarından dolayı da Ruhr Veliler Birliği’nin her yıl vermiş olduğu “Yılın Emekçi Kadını” ödülünü fazlasıyla hak etmiştir. Kutlama birçok misafirin günün anlam ve önemine dair şiir okuması müzik dinletisiyle sona erdi.