DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya'da  bu yılın ilk on ayında 13 bin 512 kişi sınır dışı edildi. Bu rakam 2022'nin tamamında 12 bin 945'di. Koronavirüs salgını döneminde sınır dışı edilenlerin sayısı daha düşüktü. 2020 yılında 10 bin 800, 2021 yılında ise 11 bin 982 kişi sınır dışı edilmişti. Pandemi öncesinde 2019 yılında sınır dışı edilenlerin sayısı 22 bin 97'ydi.

Bu yıl sınır dışı edilenlerin gönderildiği ülkeler Avusturya, Gürcistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Arnavutuk ve Türkiye. 

Gazetenin haberine göre özellikle  Türkiye'ye gönderilenlerin sayısında dikkat çekici bir artış gözleniyor. Bu yıl Ocak-Ekim arasında 755 kişi Türkiye'ye sınır dışı edildi. 2022 yılının tamamında Türkiye'ye gönderilenlerin sayısı 515'ti.

Soru önergesini veren Sol Parti Milletvekili Bünger, sınır dışı edilenlerin sayısının artmasını eleştirdi. Bünger, gazeteye yaptığı açıklamada, "Bunun anlamı giderek daha fazla insan kendi arzuları olmaksızın savaş, keyfi tutuklama, işkence, aşırı yoksulluk ve ümitsizlik tehlikesinin olduğu ülkelere zorla geri gönderiliyor" dedi. Bünger, gönderilen bu insanlara kalıcı oturma izninin verilmesinin daha iyi olacağını belirterek, özellikle Türkiye'ye yapılan sınır dışıların artmasının kaygı verici olduğunu ifade etti.