Açılış törenine; Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın, DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Essen Bölge Belediye Başkanı DorisEisenmenger, DİTİB’den Essen Dini Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Halil Karaman, Eyalet Bölge Birliği Başkanı Özkan Güler ve bölge birliği yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve kilise temsilcileri, çevre DİTİB derneklerinin yöneticileri ile Essen’de yaşayan Alman ve Türk sakinler katıldı.
1977 yılında kurulan Essen DİTİB Merkez Camii, yaklaşık 3 bin 500 metrekare alan üzerine yaklaşık bin 600 metrekare ibadet alanına sahiptir. Ayrıca, zeminden 14 metre yüksekliğinde ve 34 metre çapında merkezi bir kubbeden oluşmaktadır. 500 üyeli bir cemaate sahip olan cami, ailelere ve çocuklarına dini bir yuva ve Cuma günleri ve resmi tatillerde yaklaşık 700'e yakın Müslümana ibadet etme imkanı sunmaktadır. Cami bünyesinde çok amaçlı toplantı salonu, sosyal etkinlik alanları, kütüphane, gasilhane ve modern dersliklerin yanı sıra gençlere, yetişkinlere ve kadınlara özel lokal, anaokulu sınıfı gibi hizmet birimleri ile tam donanımlı bir de mutfağı bulunmaktadır. Cami içi, klasik ve modern mimariyi bir araya getiren tavan süslemeleri ile öne çıkmaktadır. Zemin, özel dokuma halı ve orta göbekte 15 metre çapında özel desenli bir döşeme ile kaplıdır. Mihrap, mimber, sütün kemer ve kubbe içi renkli LED aydınlatma ile mekâna ayrı bir atmosfer kazandırılmıştır. Isıtma yenilenebilir enerji sistemi ile sağlanmıştır. Ayrıca, yaşlı ve engelliler için de asansör düşünülen camide cemaati için 100 araçlık park yeri tahsis edilmiştir.
Eyaletin dördüncü büyük şehri olan Essen’de fabrikadan dönüştürülerek inşa edilen DİTİB Merkez Camii’nin inşaatı yaklaşık 10 yıl sürdü.
Açılış töreni Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dernek başkanı Muzaffer Bilgin selamlama konuşması ile başladı. Cami müştemilatı hakkında bilgi veren Bilgin, Essen şehrindeki yerel yöneticilere, sakinlere ve caminin yapımına maddi ve manevi katkıda bulunanlara teşekkürlerini sundu.
Essen Bölge Belediye Başkanı DorisEisenmenger, Essen DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Halil Karaman ve Essen DİTİB Eyalet Bölge Birliği Başkanı Özkan Güler, caminin alımından restorasyon çalışmasına kadar emeği geçenlere teşekkür etti.
Camilerin karşılıklı hoşgörü, empati ve toplumsal barışın yaşatıldığı mekanlar olduğuna vurgu yapan DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “Camiler toplanma, konuşma, tanışma, fikir alışverişinde bulunma, ortak hareket ve birbirini kabul etme ve çoğulculuk yerleridir. Bu topluluk 1977'den beri, yani neredeyse 50 yıldır var. Essen’de inşa edilen cami, yaklaşık 50 yıllık tarihinde üç kez taşınmıştır. Hepsinde ibadethanelerin ortak noktası umut, güven ve itimat yeri olmuştur. Müslümanlar Essen'de dört kuşaktır dini yaşamın bir parçasıdırlar. Bu eser Essen’e zenginlik katmıştır. Cami cemaati yardım ederek, dayanışma göstererek bu camiyi inşa ettiler. Bu nedenle birlikte yaşamın inşası için yerel yönetim, siyaset ve şehir toplumu bu yönde karar vermiştir. Hepsine çok teşekkür etmek istiyorum. Bu destek olmasaydı, projenin gerçekleştirilmesi mümkün olmayabilir. Bu güvene dayalı işbirliğinin devam edeceğinden eminim, her düzeyde toplum bundan eminim” diye konuştu.
Almanya’nın en büyük Müslüman dini cemaati olarak DİTİB, daima insanların ve toplumun tamamının refahını ve huzurunu gözeten bir kurum olduğuna vurgu yapan Kuzey, konuşmasını şöyle tamamladı: “DİTİB, 40 yıllık dernek geçmişi, deneyim ve bilgi birikimi ve yarım asrı aşkın süredir bu ülkede kök salmış ve inanç, kültür ve deneyim bakımından zengin bir çalışma ve hizmet alanına sahiptir. DİTİB, özellikle sosyal, gençlik, kadın ve yaşlılara yönelik çalışmalarının yanı sıra İslam din dersleri, İmam eğitimi, burs programları, manevi rehberlik veya mültecilere yardım gibi konularda da toplumsal barışa ve Müslümanların katılımına yönelik önemli katkılarda bulunan bir kurumdur. DİTİB Genel Merkez olarak tarihimiz ve gelişmelerimizle gurur duyuyorum. Yarım asrı aşkın süredir bu ülkede deneyim, bilgi ve birikimine sahip olan DİTİB teşkilatı ve onun bir şubesi olan bu cami derneğimiz, köprü vazifesinden öte ortak geleceğe yol gösteren bir eserdir. Bu eser gerek Essen gerekse Almanya için, herkes için bir kazanım ve temeldir. Bu külliyenin inşasından bugüne gelinceye kadar destek sunan, yardımlarını esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum.”
DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, caminin yapımı ve hayata geçirilmesinde emeği geçenler adına dernek başkanı Muzaffer Bilgin’e plaket takdim etti.
Camilerin birlikte yaşama kültüne zenginlik katan mekanlar olduğuna dikkat çeken Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın, “Essen Merkez Camii yönetimine, gençlik ve kadın kollarına verdikleri emek ve gerçekleştirdikleri etkinlikler için gönülden teşekkür ediyorum. Merkez Camii’nin inşası ne kadar uzun süreci ve uykusuz gecelerin ardından nihayet büyük bir mutlulukla caminin açılışını gerçekleştiriyoruz. Camiler sadece ibadet edilen yerler değil, aynı zamanda sosyal kaynaşma mekanları olarak da hizmet veren mekanlardır. Caminin alımında ve bugün açılışı gerçekleştirdiğimiz hale getirinceye kadar destek veren herkese özellikle teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Gelecek nesillerimize ve çocuklarımıza kalıcı bir eser bırakmanızın da haklı gururun yaşanıldığını görüyorum. Essen Merkez Camii’nin toplumumuza ve kente yaşayan Müslümanlara hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Essen Merkez Camii’nin açılış kurdelesi dualar eşliğinde kesildi. Tören, caminin davetliler tarafından gezilmesiyle sona erdi.