Haber ve Fotoğraflar: Sinem Akbaş


STIFTUNG: BILDUNG! EGITIM! Vakfı ve Kuzey Ren Vestfalya Türk Topluluğu (Türkischer Bund in NRW) destekleri ile düzenlenen Okuma Yarışmasına; KRV Türk Öğretmenler Derneği, KRV Türkiyeli Öğretmenler Derneği ve KRV Türk Veli Dernekleri Federasyonu iş birliği içinde desteklerini sundular.


Sunuculuğunu öğretmen ve aynı zamanda Ruhr Veliler Birliği Başkan Yardımcılarından Kamuran Turan ile yine dernek saymanı ve Ana-Tolia Kadınlar Derneği (Ana-Tolia e.V. Katernberger Frauenverein) Başkanı Funda Tunçtürk’ün üstlendiği Okuma Yarışması, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 


Açılış konuşmalarını Ruhr Veliler Birliği Eş Başkanları Dr. Ali Sak ile Fatime Okuyucu beraber yaparak; etkinliğe katılan T.C. Essen Başkonsolosluğu Eğitim Ateşesi Sabri Yolcu’yu, tüm jüri üyelerini, öğrencileri, velileri, öğretmenleri ve sivil toplum kuruluşu üyelerini misafir etmekten duydukları mutluluğu dile getirdiler. Fatime Okuyucu konuşmasına okumanın faydalarına değinerek başladı ve okumanın özellikle kişinin kelime haznesini artırarak kendisini ifade etmesine yardımcı olduğuna dem vurdu. Sözlerini: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşıyor.

Sizlere Başöğretmen Atatürk’ün gelecek nesillere verdiği önemi vurguladığı şu sözleri hatırlatmak isterim: Küçük hanımlar, küçük beyler. Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı ve bir mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.

Bu vesileyle siz çocukların bayramını kutlarım” diyerek bitirdi.


Dr. Ali Sak sözü devralarak dernek olarak 16 yıldır düzenledikleri bu yarışmaya desteklerini sunan velilerin; emeklerinin karşılığını, çocuklarının başarısıyla aldığını belirterek: “16 yıllık tecrübemiz gösterdi ki bugüne kadar yarışmaya katılan çocuklarımızın büyük çoğunluğu Gymnasium‘a gitme başarısı gösterdi, hatta çoğu üniversite okudular ya da hala okuyorlar” dedi.

Konuşmasını verdiği destek ile yarışmayı daha geniş kitlelere ulaşmasına vesile olan; STIFTUNG: BILDUNG! EGITIM! Vakfı’na, KRV Türk Öğretmenler Derneği’ne ve yolun başından beri yanlarında olan değerli Türkçe öğretmenlerine teşekkür ederek noktaladı.


STIFTUNG: BILDUNG! EGITIM! Vakfı adına Saadettin Tüzün mikrofonu devralarak: “Yaşadığımız teknoloji çağında çocukların ilgisi dijital oyunlara yönelmiş durumda. Okuma Yarışması gibi etkinlikler kültürümüzü korumamız ve geleneklerimizi ayakta tutmamız açısından çok önemlidir. Biz de vakıf olarak bu önemi, desteğimiz ile vurgulamak istiyoruz“ dedi.

Almanya Federal Maliye Bakanı Lindner’den DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a ziyaret Almanya Federal Maliye Bakanı Lindner’den DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a ziyaret


T.C. Eğitim Ateşesi Sayın Sabri Yolcu da tüm misafirleri selamlayarak, bu topraklarda doğup büyüyen çocuklarımızın çift dilli yetişmesi ve anadiline sahip çıkmasının çok kıymetli olduğunu söyledi: “Anadilimize, kültürümüze, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkılması noktasında, velilerimize, sivil toplum örgütlerimize ve bizlere çok önemli görevler düşüyor. Bu konudaki sorumluluk hepimize aittir. Değerli veliler sizlerden ricam çocuklarımızı böyle güzel etkinliklerden mahrum bırakmayalım. Ülkemiz ile olan bağlarının güçlenmesine özen gösterelim ve eğitim konusuna daha da önem verelim” dedi.
SPD Eyalet Milletvekili Julia Kahle-Hausmann da Çift Dilli Okuma Yarışmasını unutmadı. Çift dilli düzenlenen bu tür organizasyonların eğitimin gelişmesine katkısının yadsınamaz olduğunu, daha iyi bir gelecek için eğitimin kilit bir rol oynadığını ve konuda değerli veliler ve bu organizasyona katkı sağlayan sivil toplum örgütleriyle ayni fikirde olduğunu söyleyerek özellikle velilere destekleri için çok teşekkür etti.


Daha sonra Dortmund merkezli KRV Türk Öğretmenler Derneği 2. Başkanı, öğretmen Doğan Biçer söz alarak: “Bugün burada olan tüm arkadaşlarıma(çocuklara) başarılar diliyorum. Anne babalar iyi ki varsınız. İyi ki buradasınız” diyerek teşekkürlerini iletti.


Okuma etkinliğinde, öğretmenler adına konuşmayı aynı zamanda Ruhr Veliler Birliği Başkan Yardımcılarından Ahmet Değirmenci yaptı: “Yarışmaya katılan çocuklarımız okullarında Almanca ve Türkçeyi en iyi okuyanlar arasındadır. Ben inanıyorum ki bu çocuklarımız geleceğimizi aydınlatacak, gururumuz olacaklardır.

Ayrıca Türkiye ziyaretlerinde iletişim sıkıntısı yaşamayıp, sosyal hayata daha iyi adapte olacaklardır. Türk edebiyatını anadillerinde okuyup ögrenecek ve çevrelerine yayacaklardır” dedi.

Konuşmasını çocuklarla tekerleme söyleyerek noktalayan Değirmenci, çocukların heyecanlarını yenmesine yardımcı oldu.
Yarışmaya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki 10 şehirden, 30 ilkokul dahil oldu. Bu ilkokullara kayıtlı toplam 50 öğrencinin yarıştığı Okuma Yarışması Türkçe ve Almanca olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildi. 3. ve 4. Sınıf öğrencilerinden toplam 50 öğrenci kendi kategorilerinde Bölge Birincisi olmak adına hünerlerini sergilediler. Kazananlar, 26 Mayıs tarihinde Oberhausen’da diğer bölgelerin finalistleriyle KRV Eyaleti birincisi olmak için yarışacaklar. Kazanan çocuklara ödülleri, STIFTUNG: BILDUNG! EGITIM! Vakfı desteğiyle haziran ayında düzenlenecek Gala’da takdim edilecek. Okuma yarışması, tüm katılımcıların Hayat Bayram Olsa şarkısına eşlik etmesi ve çocukların dans etmesiyle son buldu.

Acb71Ad3 618F 4Ee2 A155 32B4Fbfc173DFfa7C30E Ae0F 41Da 8676 A9B7765C39Fd754F9B3E 93Ec 4A11 9B9E 9B5E64793D9203De5Cf1 8Ed3 4B2E A0B6 2220632366F92B00Ece8 7Fb5 4561 8E56 3C01Be62D1B803C72B3D B6B3 4479 8131 44De5Ef1De58Ea9656A6 1D40 4D1D Acfe 265F0311D73A8A8C6293 7969 403C B49B 810Bb5F7F813