Moderatörlüğünü Turgay Tahtabaşın yaptığı etkinlikte, FÖTEV NRW Eş Başkanları Sayın Dr. Aysun Aydemir ve Sayın Dr. Ali Sak’ın konuşmasından sonra TB-NRW Başkanı Sayın Serhat Ulusoy selamlama konuşmasını yaptı. Akabinde TC Essen Başkonsolosu Sayın Taylan Özgür Aydın konusmasını gerçekleştirdi.

Başkonsolos Taylan Özgür Aydın konuşmasında  Almanya ile ilişkilerin 3 asır öncesine dayandığını, 1961 yılında yapįlan iş gücü antlaşması ve Türklerin Almanya'ya gelişiyle yeni bir boyut kazandığını, 3,5 milyon vatandaşımız ve 2500 aşkın STK ile arada köprü görevi yaparak aradaki dostluk bağını daha güçlendiğini belirtti. İslamafobinin Avrupada bir tehtit olduğunu kabul edip gerekli önlemlerin alînması gerektiğini vurguladı. İrkçılıkla etkin mücadelenin yolunun başta siyaset olmak üzere, dışlayıcı,  ötekileştirici dilin terkedilmesi gerektiğini, ırkçılığa karşı sıfır toleransla kurumsal mücadele etmek gerektiğini belirtti. Vatandaşlarımıza karşı yapılan ırkçı saldırılara ve yaşadıkları ızdıraba rağmen saldırılar karşısında vatandaşlarımızın onurluca mücadele etmelerini taktirle karşıladığını, konunun yakın takipcisi olduklarını vatandaşlarımızın yanında olduklarını belirterek bu etkinliği düzenleyen FÖTEV NRW'ye teşekkür etti.

TÜGEM Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Gül Mehmet Akkaya’nın müzik dinletisinden sonra Sayın Seyfullah Köse Irkçılıkla Mücadele konusunda bir sunum gerçekleştirdi.
Anadilinin önemine değinen TC Essen Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Sayın Sabri Yolcu’nun kanuşmasından sonra Sayın Dr. Sema Taşcı Günlü Veli Çalışması konusunda bir sunum yaptı.
Veli Akademisi Proje Koordinatörü Sayın Milazım Koçtürk ve Ruhr Veliler Birliği Eş Başkanı Sayın Fatime Okuyucu görsel sunum eşliğinde Veli Akademisi sürecini anlattılar. Daha sonra Sertifika törenine geçildi. 
Etkinliğe Sayın  Ünsal Gür ve yazar. Sayın Zeynep Batımor şiirleriyle katkıda bulundu.
Tüm ktılımcılara FÖTEV NRW ve Ruhr Veliler Birliği YK adına candan teşekkür ederiz.
Dilek Şen