Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından DİTİB ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) işbirliğinde başlatılan yardım kampanyasına yapılan nakdi yardım miktarının 25 milyon Euro’ya ulaştığı belirtildi. 

25 milyon euro nakdi yardım miktarına ulaştık

Asrın felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş merkezli 10 il, ilçe ve köylerde depremlerden etkilenenlerin yaralarının sarılması için Almanya genelinde nakdi yardım kampanyası başlattıklarını ifade eden DİTİB Dini Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “Depremin hemen ardından hızlı bir şekilde DİTİB ailesi olarak yardım kampanyası başlattık. Hayırseverlerin büyük teveccühleriyle 12 saat içinde yardım kampanyamıza 2,5 milyon Euro bağış geldi. Ayrıca Almanya genelinde camilerimizde Cuma namazı sonrasında sergiler düzenlendik. Bununla birlikte 5 binin üzerinde gönüllü kadın üyemiz tek yürek olup camilerde lahmacun etkinlikleri gerçekleştirdiler ve satıştan elde ettikleri gelirleri yardım kampanyasına bağışladılar. Şu anda yardım kampanyamız 25 milyon Euro nakdi yardım miktarına ulaştık. Yaraları bir nebze olsun sarabilmek için nakdi yardım kampanyamız sürüyor” dedi.

Bağışların her kuruşu depremzedelere ulaştırıyoruz

Yardım kampanyasının şimdiye kadar 25 milyon Euroya ulaştığına vurgu yapan Kuzey, “Türkiye Depremi Yardım Kampanyası‘nda bu güne kadar bölgelerde DİTİB’e bağlı derneklerimizin verdikleri bilgiler neticesinde 25 milyon Euro toplanmıştır. Toplanan bu miktarlardan derneklerimiz tarafından hesabımıza aktarılan 20 milyon Euro‘su Türkiye Diyanet Vakfı’nın deprem hesabına havale edilmiştir. Bununla birlikte 15 Şubat Çarşamba günü Türkiye'de organize edilen ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasına Almanya’daki bağışçılarımız adına da 1 milyon Euro bağışta bulunulmuştur. Geri kalan 4 milyon Euro ise eyalet birliklerimiz tarafından derneklerimizde toplandığı, veri tabanımızda kayıtlı fakat henüz DİTİB’in ilgili deprem yardım hesabına ulaşmamış olan meblağdır. Dolaylısıyla elimizde beklettiğimiz herhangi bir meblağ olmamakla birlikte, derneklerimizden hesabımıza gelen meblağlar depremzede kardeşlerimizin yaralarının sarılması için bekletilmeden vakfımızın yardım hesabına yani Türkiye’ye aktarılmaktadır. Hayırseverlerimiz müsterih olsunlar. Bağışların her bir kuruşunu depremzede kardeşlerimize ulaştırılıyoruz” diye konuştu.

82 tır ve 12 kargo uçağı ile ayni yardımlar gönderdik

Nakdi yardımların yanı sıra ayni yardımların de bölgeye ulaştırıldığını söyleyen Kuzey, “Kurum olarak daha önceki tecrübelerimize binaen ayni yardımdan ziyade nakdi yardıma yöneldik. Ancak buna rağmen Almanya genelinde teşkilatımıza bağlı derneklerimiz ve DİTİB Sosyal Dayanışma Merkezi’nin organizesinde 82 tır ve 12 kargo uçağı ile şimdiye kadar 88 TIR, 12 kargo uçağı ile 6 bin 320 jeneratör, 500 tuvalet kabini, 382 portatif yatak, 21 bin 132 cenaze torbası, 9 bin 14 uyku tulumu, 13 bin 292 battaniye ve 500 kampet’ten oluşan 52 bin 949 parça yardım kolisi göndererek bölgeye ulaştırdık. Bununla birlikte Türkiye’de 3 mobil mutfak yaptırarak, vakfımız aracılığıyla acil ihtiyaç olan bölgeleregönderdik ve göndermeye devam ediyoruz” ifadeleri kullandı.

10 bin konteyner konut hedefliyoruz

Depremzedelere yönelik projelerinin aralıksız devam ettiğini belirten Kuzey, afet bölgesinde soğuk kış şartlarında özellikle çocuklar etkilenmesin diye hedeflerinin 10 bin konteyner konuttan oluşan yerleşim merkezi kurmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Kuzey, bundan sonraki süreçte konteyner konuta yerleştirdikleri ailelerle burada yaşayan aileleri kardeş yapmak istediklerini sözlerine ekledi.