NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika'daki Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizması'nın üçüncü toplantısı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını gidermek için benzeri görülmemiş adımlar attı" dedi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya, İspanya'nın başkenti Madrid'de geçtiğimiz sene haziran ayında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik sürecine yönelik imzalanan üçlü memorandum çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma'nın üçüncü toplantısında Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahı'nda bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını gidermek için benzeri görülmemiş adımlar attı. Artık tüm müttefiklerin onay sürecini tamamlama ve Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi öncesinde Finlandiya ve İsveç'i ittifakın tam üyeleri olarak karşılama zamanıdır" dedi.

NATO tarafından toplantıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın toplantıda üçlü memorandumun uygulanması için atılan somut adımları görüştükleri belirtilerek, üçlü memorandumda mutabık kalındığı üzere ülkeler arasında herhangi bir silah ihracatı kısıtlaması olmadığı ifade edildi. Üç ülkenin terörle mücadele işbirliğini önemli ölçüde geliştirdiklerine dikkat çekilen açıklamada, İsveç'in şu anda terör örgütü PKK da dahil olmak üzere terörle mücadele yasasını sıkılaştırma sürecinde olduğu belirtildi. Açıklamada, tarafların Finlandiya ve İsveç'i NATO üyesi olmaya davet etme kararının tarihi olduğu, hem Finlandiya hem de İsveç için hızlı onayların herkesin çıkarına olacağı ve üyeliklerinin ittifakı güçlendireceği konusunda hemfikir oldukları aktarıldı.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in terörle mücadelede Daimi Ortak Mekanizma'nın uzun vadeli faydaları konusunda da mutabık kaldıkları ifade edilen açıklamada, tarafların bu formatta iş birliğini sürdürme ve Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki zirveden önce tekrar bir araya gelme konusunda anlaştıkları belirtildi.