Rapora göre, 2023 yılında 938 kadın cinayete kurban gitti. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 1’lik bir artış anlamına geliyor.
 

Cinayetlerin çoğu, kadın düşmanlığı, ayrılık, boşanma ve ataerkil değerlerden kaynaklanan nedenlere dayandırıldı.

Cinsel suçlara maruz kalan kadınların sayısı yüzde 6,2 artışla 52 bin 300’e ulaştı.

Ev içi şiddet ise yüzde 5,6 artış göstererek 180 bin 700 vakaya yükseldi.

Cinsel sömürü amaçlı insan ticareti vakalarında da yüzde 11,5’lik bir artış yaşandı ve mağdur kadın sayısı 591 oldu.

Dijital Şiddet ve Siyasî Kaynaklı Suçlar Yükselişte

“Varmak”: İslam’a Yolculuğun İlham Verici Hikayeleri Kübra Hülya Arıcı Sorrentino’nun Kaleminden “Varmak”: İslam’a Yolculuğun İlham Verici Hikayeleri Kübra Hülya Arıcı Sorrentino’nun Kaleminden

Dijital şiddet suçlarında yüzde 25 oranında keskin bir artış kaydedildi. Bu kapsamda 17 bin 200 kadın dijital ortamda şiddet mağduru oldu. Kadın düşmanlığına dayanan siyasî kaynaklı suçlar ise yüzde 56,3 artarak 322 vakaya ulaştı. Bu suçların çoğunluğunu hakaret içerikli suçlar oluştururken, 29 şiddet vakasında yaralama başı çekti.

Toplumsal Normlar ve Şiddet Eğilimi

Raporda, kadınlara yönelik şiddetin artmasının altında yatan nedenlerden biri olarak “cinsiyet eşitliğini reddeden ideolojiler” işaret edildi. Toplumdaki değişimlerin, geleneksel normlara bağlı bazı gruplar tarafından tehdit olarak algılandığı belirtildi.

BKA, nefret söylemleri, dezenformasyon ve aşırılıkçı propagandanın internet üzerinden hızla yayılmasının, toplumsal normlar üzerindeki algıları olumsuz etkilediğini vurguladı. Raporda, “Cinsiyet eşitliği konusunda yanlış algılar, kadınlara yönelik şiddet eğilimini artırabilir” uyarısı yapıldı.

Bu veriler, kadınların korunması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi adına acil tedbirler alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Editör: Haber Merkezi